Sport & fødder – unge fødder

 

Klinikken har haft besøg af to skønne søstre på 16 år, Amanda og Josephine.

Amanda og Josephine dyrker begge atletik – og har gjort i mange år trods deres unge alder – med langdistance løb som primær disciplin. Når man træner så meget som de begge har gjort og stadig gør, kan det sætte sine spor på fødderne.

Amanda som stadig træner langdistance løb 5 gange om ugen, har problemer med fortykkede negle på næsten samtlige tæer, særlig udpræget på 2. tåen på begge fødder (tåen ved siden af storetåen). Der var ligeledes en del hård hud på spidsen af tæerne, samt et par ligtorne. (læs mit indlæg Hvad er en ligtorn? )

Josephine har over en periode trappet sit løb ned, hvilket også kan ses på hendes fødder. Hun har haft lige så udpræget problemer som Amanda, men har oplevet en bedring efter hun ikke løber så meget mere.

Når en negl bliver udsat for tryk eller et traume, kan den reagere ved at fortykke sig, løsne sig fra det underlag den sidder fast på (neglelejet), eller blive nedgroet. Der kan ligeledes komme en blødning under neglen – det du ser som en blå/sort/lilla negl. Det er ikke særlige hensigtsmæssigt at rende rundt med en meget fortykket negl, da den i sig selv skaber et tryk på neglelejet, der så kan reagere ved også at blive fortykket. En sådan negl fylder godt i højden, og kan dermed blive udsat for tryk fra sko.

Her ser du neglen på Amandas 2. tå inden behandling. Der ses tydelig tegn på tryk.

Behandlingsplan.

Jeg valgte at gøre neglene så korte som mulige, samt file de fortykkede negle så langt ned som muligt. Ved nogle af neglene (især hos Amanda) var neglelejet også fortykket – og den del vil jeg ikke umiddelbart kunne fjerne uden at lave sår, hvilket ikke ville være hensigtsmæssigt.

Jeg fjernede den hårde hud og ligtornene omkring tæerne. Dette gøres for at undgå et øget tryk på huden, der i allerværste tilfælde kan blive så massivt at det skaber tryksår (læs mit indlæg Hvad er hård hud, og hvad kommer det af? )

Udover behandlingen af deres fødder, kom vi også kort ind på fodøvelser. Styrkelse af fødderne er altid vigtig. Men især når man er atlet er det vigtigt at kroppens fundament er i orden og stærkt. Det øger din præstationsevne, og holder dig nemmere skadefri.

En gåde til Fodterapeuten.

Både Amanda og Josephine har rigtig godt styr på løbesko der passer til deres fødder. De har også helt styr på hvordan man binder sine løbesko, så de sidder ordentligt fast på foden, uden at lukke af for blodomløbet.  Deres hverdags fodtøj passede umiddelbart også, derfor undrede det mig lidt at de havde tendens til hammertæer (at krumme)…jeg undrede mig også lidt over, der var så meget hård hud omkring tæerne men absolut intet på hælene, hvilket ellers er et meget normalt syn hos løbere. Der var heller ikke andre fejlstillinger i fødderne, som kunne hænge sammen med hammertæer (det ses ellers ofte ved en nedsunket forfod). Jeg fik dog løst gåden da Josephine oplyser mig, at både hende og hendes søster er forfodsløbere. Dvs. alt belastningen under løb ligger på forfoden, og man vil muligvis også gribe mere med tæerne under forfodsløb, end hvis du løber med hælen først. Så gav alt pludselig mening for fodterapeuten igen!

Når man vælger at dyrke en sport som løb, så meget som disse to piger gør, hvad enten det er på eliteplan eller motionsplan, så vil der hos de fleste komme nogle ændringer på især neglene. Jeg har set disse negleforandringer hos flere forskellige sportsudøvere. Især hos løbere er det meget typisk at neglen på 2. tåen bliver udsat for stød og tryk, og dermed fortykker sig eller simpelthen falder af. Især hvis 2. tåen er længere end storetåen.

Amandas fødder efter behandling. Neglene er gjort helt korte, og de fortykkede negle er slebet ned som det var hensigtsmæssigt muligt.
Josephines fødder efter behandling. Der ses mindre trykbelastninger end hos Amanda.

Unge fødder og sport.

Dyrker du en seriøs sport op igennem dine børne og teenage år, er det vigtigt at få styrket musklerne i fødderne. Der er en tendens til at udvikle fejlstillinger i foden når du dyrker en sport som f.eks. løb, på et så seriøst plan, at du træner nærmest dagligt. Foden er heldigvis bygget til at holde til en kæmpe belastning, men den er stadig i vækst, hvilket betyder at den også kan påvirkes i en negativ retning, der måske på sigt kan skabe problemer. Heldigvis kan man nå langt med forholdsvise få øvelser, og når man er ung er alt nemmere og hurtigere at træne op.

Så her en lille opfordring til alle sportsklubber der har børn og unge på eliteplan – få træning af fødderne med ind i træningsprogrammet! Og jer der ikke er på eliteplan , I vil stadig nyde rigtig godt af fodøvelser.

Du vil i fremtiden kunne få inspiration til træning af fødderne på instagram, ved at følge min profil: fodterapi_nelliesvane. Her vil jeg lægge videoklip op med forskellige øvelser. Der vil sikkert også komme et indlæg eller to her på bloggen om træning af fødderne, på et tidspunkt.

Jeg vil gerne takke Amanda og Josephine for at være inspiration til dette blog indlæg, og dermed være med til at bevise, at fodterapi ikke kun er for gamle damer med blåt hår.

Fodterapi er for alle med fødder!

Sportslige hilsner

/Nellie