Barnets første sko

Guide til det optimale fodtøj for helt små børn.

Hvis du iagttager et lille barn, der ivrigt tonser afsted på bare tæer, vil du se at det foregår i en lidt bredstående stilling, og der gribes rigtig meget med tæerne. Dette er for at holde balancen. Det er vigtigt, at de første sko følger foden så naturligt som muligt, for ikke at hæmme barnets gang.

  • Sålen skal være meget fleksibel. Faktisk så blød at du kan bøje den mellem din tommel- og pegefinger.
  • Snuden af skoen (tåkappen) skal være høj, så barnet kan vippe med tæerne, og bred nok til at tæerne kan spredes. Barnet bevæger tæerne meget under gang, bl.a. for at holde balancen.
  • Skoen skal give god støtte op omkring hæl og ankel uden at være stiv. Dette er med til, at styre foden under gang.
  • Der skal være justerbar lukning, gerne snørebånd, da skoen skal kunne sidde helt tæt (uden at stramme).
  • Der skal normalvis være 1- 1,5 cm fra længste tå til ud til snuden af skoen, som voksetillæg og rutsjetillæg. Men det kan være svært at få de allerførste par sko til at sidde tæt nok om foden, til at dette kan lade sig gøre. Men som før nævnt skal der være godt plads til tæerne.
  • Er du i tvivl om størrelsen, kan du forsøge at tegne et omrids af barnets fod på et stykke papir, mens det står med belastning på foden. Så kan du enten måle længden og bredden på foden og bruge det som pejlemærke til skokøbet, eller klippe skabelonen ud, og tage den med ud på shoppeturen.
  • Materialet skal gerne være åndbart og naturligt som f.eks. læder, skin, bomuld.

 

Og så slår jeg lige et slag for strømperne!

Vær opmærksom på at strømperne passer i størrelsen, og ikke strammer om tæerne. Så små fødder er meget bløde og påvirkelige, og det er neglene også. Stramme strømper eller en strømpebuks der hives godt op, så tæerne krummer helt sammen og ikke kan sprede sig, kan skabe lige så store problemer som forkert fodtøj.

Faktisk ser vi ofte, at forældre er meget obs på deres børns fodtøj, men glemmer at strømpebukser og strømper, der er for små eller trukket meget stramt op, kan skabe problemer som buldne tæer og nedgroede negle. Samtidig nedsætter du barnets mulighed for at gribe med tæerne under gang og løb, hvilket påvirker balancen og den naturlige bevægelighed.

Bedste hilsner /Nellie
Husk, fodterapi er for ALLE med fødder!