To Birkenstock, or not to Birkenstock…

Birkenstock har vundet indpas som den mest populære sommersandal igennem mange sæsoner. Den bliver betragtet som et sundt alternativ til dine fødder om sommeren, og bliver også brugt som hjemmesko. De bliver sågar fremstillet til børn nu, og er efterhånden den moderigtige “Jesus-sandal”. Men er Birkenstock virkelig så sund og god for dine fødder?

Jeg har valgt at opstille en helt klassik “plus og minus” liste. Så kan du selv tage stilling til, om dine fødder passer til en Birkenstock.

PLUS +

  • Birkenstock har en god bredde i forfoden, som vil tilgodese mange fødder.
  • Sålen er delvis lavet af kork, som er et stødabsorberende materiale.
  • Det er en pæn sandal, som fås i mange forskellige udformninger og farver.
  • Der er en indbygget svangstøtte i sandalen, hvilket de fleste fødder nyder godt af.
  • Inder sålen er beklædt med russkind, som er svedabsorberende og nedsætter friktionen på huden.

MINUS –

  • Sålen på sandalen er formstøbt, med en kant hele vejen rundt som kan skabe tryk rundt om foden. (spidsen af tæerne, oppe på hælene. Alle steder hvor din fod støder på kanten).
  • Der er opbygninger i selve sålen bl.a. en pelotte (forfodsløft til nedsunket forfod), og støbninger til hvor tæerne skal starte og slutte. Passer din fod ikke ind i disse standart mål, vil der opstå uhensigtsmæssigt tryk.
  • Der er ingen hælkappe på sandalen, hvilket i princippet gør den til en “klip-klap”, og det er ikke en særlig god sandal til andet, end at gå ud med skraldet, eller ned på stranden.
  • Sålen er meget stiv, og følger ikke foden under gang hvilket vil sige, at din fod ikke får en optimal gangafvikling. (Læs indlæg Sandal-guide)

KONKLUSION

Min  konklusion som fagperson er, at Birkenstock ikke er for alle slags fødder. Måske det mere er blevet en mode-sandal, end den sundheds sandal den bliver markedsført til at være.

Det her indlæg handler hverken om for eller imod Birkenstock, men er mere et forsøg på at kaste lys over om sandalen passer til din fod. Set ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt, er det alfa omega med alle sko!

Nogle sværger til Birkenstock om sommeren, og fortæller de aldrig har haft en bedre sandal. Andre får en del hård hud som følge af den kant der er på sandalen. Andre igen bliver generet af spændinger i fødderne når de går med sandalen.

Mit budskab med dette indlæg er blot, at du gerne må være kritisk med komforten af dine sandaler. Mærk efter om din fod passer i Birkenstock-formen, inden du beslutter dig for at lade dine fødder flytte ind for sommeren. Og skulle du få en masse hård hud af dine elskede Birkenstock, så kan du jo bare opsøge en fodterapeut og få det fjernet 😉

Den eneste anbefaling jeg dog vil tillade mig at understrege er: Køb ikke Birkenstock til dine små børn!

Ja, det ser super sødt ud, når der kommer en hel Birkenstock-familie gående i sommersolen, men det er ikke hensigtsmæssigt fodtøj for dit barn!  Børnefødder skal have så fri bevægelighed som muligt. Sålen skal være fleksibel så den følger foden i gangafviklingen, og der skal ikke være nogle uhensigtsmæssige kanter eller opbygninger i sandaler til små fødder. (Børnefødder og sko må blive et andet blog indlæg)

 

Giv dine fødder omtanke, Birkenstock eller ej.

Husk, fodterapi er for alle med fødder!

Sommerhilsner, Nellie