Fodvorter

Fodterapi for diabetikere

Hvad er en fodvorte?

En fodvorte er en virusinfektion i huden (på samme måde som influenza er en virusinfektion). Typisk ses den som en lille “knast” i huden, hvis overflade godt kan ligne et blomkål lidt. Der ses også små sorte prikker i – disse er bitte små blodkar.

Hvordan behandler man en fodvorte?

Man kan købe midler i håndkøb på apoteket som fodvorten skal behandles med. Det er vigtigt at den hårde hud oven på vorten skrabes/skæres helt væk jævnligt, så midlet kommer ned og virke på selve vorten og ikke blot på den døde hud. Bliv ikke forskrækket hvis det bløder en smule når du skraber. Der kan let gå hul på de små blodkar der er trukket med helt ud i vorten (de små sorte prikker). Det har ingen betydning. Det kan være en god idé at lade en fodterapeut beskære vorten tæt, så al hård hud kommer væk. Han/hun kan også hjælpe dig med at aflaste området hvis vorten er smertefuld at gå på.

Man skal være varsom med at få fjernet fodvorter operativt, da det kan efterlade arvæv, som kan blive ret smertefuldt at gå på. Den bedste måde at komme en fodvorte til livs på er at irritere den væk. Du skal simpelthen booste dit eget immunforsvar til at bekæmpe den virus, der er lokalt i huden. Det gør man bedst ved hele tiden at “ødelægge” huden lidt der hvor vorten sidder. På den måde vil du stimulere immunforsvaret, som hele tiden vil forsøge at reparere den skade du pådrager huden, og samtidig vil den forsøge at bekæmpe den virus den finder i huden.

Vær vedholdende og konsekvent med behandlingen af fodvorter – de kan være svære at komme af med. I visse tilfælde forsvinder de spontant af sig selv efter nogle år.

Smitter det?

Ja, fodvorter smitter ved direkte eller indirekte berøring. Vi taber alle sammen døde hudceller hele tiden – dem ser man ikke. Men hvis du taber hudceller hvor virus sidder i, og en anden træder på disse hudceller med bare fødder, kan de blive smittet hvis de er modtagelige overfor virus. Særligt i baderum, svømmehallen eller andre steder hvor huden er våd (og dermed mere “åben”) er smitterisikoen høj. Du skal også undgå at kradse i vorten med fingrene, da du risikerer at smitte dig selv yderligere.

Brug altid badesandaler i offentlige baderum – også selvom du ikke har fodvorter. Der kan være mange der har fodvorter uden at vide det.

Er du så uheldig at være blevet smittet, skal du sørge for at holde vorten beskyttet med plaster e.lign. når du render på bare fødder, og ikke dele badesandaler eller håndklæde med andre derhjemme.

Husk, fodterapi er for ALLE med fødder! /Nellie