Creme & fødder

Hvorfor er det så vigtigt med det der creme?

Når huden er gennemfugtet, er den mere smidig og dermed også stærk.

De fleste af os, kender de almindelige brune køkkenelastikker man bruger i husholdningen, eller får spændt rundt om indpakningen på maden, fra den lokale Grill. Sådan en elastik udtørrer med tiden, bliver “skør” og sprænger nemt. I nogle tilfælde smuldrer den helt, hvis den bliver gammel nok.

Det samme kan du forestille dig med huden på dine fødder. Er huden tør, er den ikke særlig smidig. Er huden ikke særlig smidig, er den ikke særlig stærk, og vil nemmere sprække eller revne. (dette ses især på tørre hæle)

Er huden derimod gennemfugtet, er den smidig nok til at give efter/udvide sig, som en ny elastik uden at sprække/revne. Så vil huden være stærk nok til at klare den belastning, den bliver udsat for gennem gang og løb.

Jeg bruger creme dagligt, og alligevel føles min hud på hælene rug, hård og tør!?

Du skal være opmærksom på, at creme kan have svært ved at trænge igennem et panser af hård hud. Så har du hård hud, kan det være en idé at få det fjernet hos en fodterapeut. Derefter kan huden igen tage imod den fugt du tilfører den.

Hvilken creme skal jeg bruge?

Vi har alle vores favorit cremer. Der findes cremer der er målrettet forskellige hudtyper. I første omgang er det bare vigtigt du kommer i gang. En helt almindelig fugtighedscreme, kan være et fint sted at starte.

Sokker og creme?

Mange kender det råd, at creme fødderne ind i en fed creme, og tage sokker på natten over. Det behøver ikke være sådan.

Find et tidspunkt på døgnet, hvor du har tid til at bruge 3 minutter på dig selv. (Mens du ser en film, ser nyheder, eller inden sengetid). Masser cremen godt ind i fødderne, og lad dine fødder lufttørre lidt. Bruger du længere tid på at massere cremen ind, er det jo blot en velværebonus.

Det irriterer mig at fødderne er fedtede laaaaang tid efter…!

Der er selvfølgelig forskel på cremer, og nogle cremer trænger hurtigere ind i huden end andre. Men efter ca. 10 minutter, har huden suget det den kan i den omgang, og resterne af cremen vil blot ligge på overfladen. Så har du masseret cremen godt ind i huden, kan du sagtens fjerne det overskydende med et håndklæde, efter ca. 10 min.

Omvendt, hvis din hud suger cremen i løbet af 10 sekunder, kan det godt være du skal give en omgang mere 😉

En lille fysiologisk bonus info:

Vi ved at vand bortleder varme. Vi ved at friktion skaber varme. Har du læst mit oplæg om  Hvad er hård hud, og hvad kommer det af?  , vil du også vide, at hård hud bl.a. kommer af friktion.

I vores håndflader og fodsåler er der væsentlig flere svedkirtler, end på resten af kroppen. Dette er ret praktisk da vi bruger vores hænder og fødder meget i hverdagen. Den øgede mængde svedkirtler producerer sved/vand til at bortlede varme der opstår fra al den friktion vores håndflader og fodsåler bliver udsat for dagligt. Havde vi ikke denne mekanisme, ville vi dels have en masse hård hud, men også stor risiko for at udvikle brandsår i håndflader og fodsåler, grundet varmen fra friktion.

Tør hud vil derfor være mere modtagelig overfor dannelsen af hård hud, eftersom hård hud bl.a. dannes af varmen fra friktion.

Så har du en tør hud, er det vigtigt at du får fugtet den – ikke blot for at undgå den sprækker/revner. Men også for at mindske dannelsen af hård hud.

Husk, fodterapi er for alle med fødder!

Bedste hilsner, Nellie