Hvad er en ligtorn?

Ligtorne kan være et yderst generende, og smertefuldt bekendtskab for dine fødder. Men hvad er disse små djævleskabninger egentlig??

En ligtorn er en samling af sammenpressede, forhornede, døde hudceller, der trykkes ind i huden. Overfladen kan syne lidt forskellig, men der vil typisk være en ”klump” af hård hud samlet på et område. Størrelsen kan variere. 

 Hvorfor kommer en ligtorn?

– Ligtorne kommer fordi der er et stort tryk, på et lille område af huden. Er trykket massivt nok, kan man opleve at de mindste blodkar og nervetråde presses med ud i overfladen. Denne slags ligtorne kan være meget smertefulde, og er svære at behandle.

Kan ligtorne komme af andet?

– Nej. Er der en ligtorn, er der tryk på det sted ligtornen sidder. På samme måde som hård hud dannes, kommer ligtorne af tryk og sommetider friktion. (Læs også mit indlæg  Hvad er hård hud, og hvad kommer det af? )

Dette tryk er typisk grundet fodtøj. I nogle tilfælde kan det også skyldes fejlstillinger i foden, som skaber en uhensigtsmæssig belastning under gang. I disse tilfælde ses ligtornene oftest under foden.  Har du ligtorne på dine tæer/imellem tæerne, er årsagen 99% sikkert fordi dine sko ikke passer din fod.  

Hvordan behandler man en ligtorn?

– En ligtorn er som sagt hård hud, og den skal skæres væk.

Gør det ondt af få fjernet en ligtorn?

– Det gør som regel ikke mere ondt at få den fjernet, end at rende rundt med den. Oftest bliver folk overraskede over det slet ikke gjorde ondt. Det skal dog siges, at hvis der er trukket nervetråde med ud i overfladen, kan det gøre ondt. I disse tilfælde vil man behandle lidt ad gangen, og forsøge at aflaste området så nervetrådene trækker sig tilbage igen.

Kommer ligtornen igen?

– Hvis årsagen til ligtornen er kommet ikke fjernes, så vil den komme igen. Årsagen er tryk!

I forbindelse med arvæv under foden, kan den ujævne overflade skabe tryk, som øger risikoen for ligtorne. Her er det vigtigt at få fjernet så meget hård hud som muligt, så trykket på huden mindskes. Aflastning af huden kan også spille en stor rolle her.

I alle tilfælde gælder det om at fjerne eller mindske dét tryk på huden, der er årsag til ligtornen dannes. Behandles ligtornen ikke, og ignoreres trykket kan man i værste tilfælde risikere, at der opstår betændelse og sår.

 

Dagens konklusion må være, at livet er for kort til ligtorne. Så kontakt en statsautoriseret fodterapeut hvis uheldet er ude 🙂

Husk, fodterapi er for alle med fødder!

Bedste hilsner, Nellie